Logopedie

Sedinte de logopedie pentru copii

Cand este necesar sa ducem copilul la logoped?

Tulburarile de limbaj sunt deseori ignorate. Alte lucruri par mai importante sau dam vina pe lipsa de motivatie a copilului. Daca un copil nu poate vorbi corect, nu inseamna neaparat ca nu vrea, ci ca nu poate sau nu stie cum, si are nevoie sa fie invatat.

Limbajul corect este esential pentru succesul de mai tarziu al copilului. Daca un copil care nu il spune pe "R" este simpatic, un adolescent in aceeasi situatie este stigmatizat de catre colegi. La copii, tulburarile de limbaj se recupereaza de la sine pana la varsta de 3 ani, iar dupa aceasta varsta, se recomanda lucrul logopedic.

Copiii cu autism se disting in grup prin pronuntia deficitara, fie ca este vorba de un ritm lent, fie ca vorbim despre pronuntia incorecta a cuvintelor ori volumul scazut. Pentru copiii cu autism, terapia logopedica imbunatateste pronuntia cuvintelor si propozitiilor, crescand astfel increderea in sine si succesul in societate. Lucrul structurat si accentul pus pe comunicare in sedintele de logopedie duc la cresterea comunicarii spontane, atat in familie si in scoala, cat si in grupurile sociale.

Succesul depinde atat de gravitatea tulburarii prezente, cat si de varsta copilului, de gradul de colaborare al acestuia, dar si a familiei sale.

Terapia logopedica

Logopedia se ocupa cu studierea dezvoltarii si educarii limbajului (oral, citit, scris, de calcul), cat si de corectarea tulburarilor de limbaj. Corectarea tulburarilor de limbaj se face prin terapia logopedica. In funcţie de tulburarea depistata, se intervine cu un program terapeutic specific.

Ce trateaza terapia logopedica?

- Tulburari de pronuntie: dislalie, rinolalie, disartrie;

- Tulburari de ritm si fluenta: balbaiala, logonevroza, tahilalie, bradilalie, aftongie;

- Tulburari de voce: disfonie, raguseala vocala, fonastenia, mutatiile vocii, afonie;

- Tulburari de scris-citit: dislexie, disgrafie, alexie, agrafie;

- Tulburari polimorfe: afazie, alalie;

- Tulburari de dezvoltare: mutismul electiv, intarziere in dezvoltarea limbajului.

Psiholog si logoped, Cristina Dobrescu, inscrieri la contact@asociatiatca.ro si 0722.975.259,  0761.579.403

Realizat si optimizat de ScopTop